

“Radyasyondan Korunmada Güncel Tavsiyeler Sempozyumum” açılış konuşmaları, FMO Y. K. II. Başkanı ve Sempozyum Teknik Sekreteri Sn. H. Burçin OKYAR, FMO Y. K. Başkanı Sn. Dr. Abdullah ZARARSIZ ve TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Mehmet Soğancı’nın Sempozyumumuza gönderdiği yazılı mesajı Odamızın TMMOB Y. K. Üyesi Sn. Ekrem POYRAZ okunarak yapıldı.
Sempozyum programı gereğince, davetli konuşmacı Uluslar arası Radyasyondan Korunma Komisyonu Bilimsel Sekreteri Sayın Christopher CLEMENT, radyasyondan korunma ile ilgili güncel tavsiyeleri ICRP ‘nin 103 nolu yayımını esas alarak aktarmış ve daha sonra ise radyasyondan korunmada kontrol kapsamı ve özel konulara yönelik konuşması ile devam etmiştir. Bu konuşma sempozyumun esasını oluşturulan konulara yönelik olmak üzere oldukça aydınlatıcı olmuştur. Sayın Clement’in ikinci konuşması ise Birleşmiş Milletler Atom Radyasyonunun Etkileri Bilimsel Komitesi tarafından 2006 yılında yayımlanan rapor esas alınarak dozlar ve olası etkileri üzerine olmuştur.
Radyasyondan korunmanın temeli radyasyon dozlarının ölçülmesi ve değerlendirilmesidir. Ne organdaki eşdeğer doz nede etkin doz direkt olarak ölçülebilen nicelikler değildir. Bu temel radyasyondan korunma niceliklerinin değerleri ancak çevresel, metabolik ve dozimetrik bileşenleri olan modeller vasıtasıyla ifade edilebilmektedir. Konu özelinde, Odamız Nükleer Teknoloji İhtisas Komisyonu üyesi Sayın Prof.Dr. Mehmet Tombakoğlu’nun konuşması yeni tavsiyelerde dozimetrik niceliklerin nasıl ve ne şekilde kullanması gerektiği hususunda oldukça aydınlatıcı olmuştur.
ICRP tarafından önerilen korunma sistemi süreç temelli yaklaşım yerine durum temelli bir yaklaşımı esas almaktadır. Işınlanma durumları ve tipleri bu anlamda önemlidir. Planlı, mevcut ve acil durum ışınlanmalarının konsolide bir sonuç doğurması nedeniyle ışınlanma tiplerinden tıbbi ve acil durum ışınlanmalarının özel olarak irdelenmesi gerektiği ve sempozyum programının sadece bir günlük olması nedeniyle bu iki ışınlanma tipi ve ilgili tavsiyelerin ayrıntısının konuşulması planlanmıştır. Odamız Medikal Fizik İhtisas Komisyonu Başkanı Sayın Doç.Dr. Bahar Dirican, 103 ve 105 nolu yayımları esas alarak tıbbi ışınlanmalar hakkında bilgi vermiştir.
Odamız Radyasyondan Korunma İhtisas Komisyonu Başkanı Sayın H.Burçin OKYAR ise acil durum ışınlanmaları ile ilgili konuşmasında ICRP-60’da yer alan “uygulamalar” ve “müdahale” kavramlarının ICRP-103’de yeni yorumlamasının yansıra müdahale seviyeleri yerine önerilen referans seviyeleri hakkında ve acil durum hazırlık ile müdahale konusunda Komisyon önerilerine ilişkin kapsamlı bir konuşma yapmıştır.
Sempozyum sonunda yapılan değerlendirmede, konunun ayrıntı ile tartışılması sağlanmış ve katılımcılar tarafından bu tip organizasyonların genişletilerek devam etmesi, gelecek sene konu özelinde bir kongre düzenlemesi ve alana yönelik dernekleşme çalışmalarında Odanın öncü olması gerektiği ifade edilmiştir.
Sempozum ile ilgili görüş, eleştiri ve önerileriniz için forum sitemizi kullanabilir yada buradan direkt olarak mesajlarınızı iletebilirsiniz. Sempozyum’ da ele alınan konu başlıkları ve diğer dokümanlar için buraya tıklayınız.