Çarşamba , Haziran 26 2019
Ana sayfa / DUYURU SLIDE / BASIN AÇIKLAMASI

ORDU İLİNDE YÜKSEK RADYASYON DÜZEYİ İLE İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASI

Bazı yazılı ve görsel basın organlarında ve sosyal medyada Ordu İlimizde yüksek düzeyde radyasyon ölçüldüğüyle ilgili haberler çıkmış ve Odamız haber merkezleri tarafından aranarak konuyla ilgili bilgilendirme talebi olmuştur.

Bilindiği üzere ülkemizde Türkiye Atom Enerjisi Kurumu tarafından kurulan ve anlık radyasyon ölçümlerinin takip edildiği 211 adet istasyondan oluşan Radyasyon Erken Uyarı Sistemi Aği(RESA) mevcuttur. Burada ölçülen doz hızı değerler TAEK tarafından eş zamanlı olarak Avrupa Radyolojik Veri Değişim Platformu’na iletilmekte ve bu veriler bir harita üzerinden tüm dünyaya sunulmaktadır. https://remap.jrc.ec.europa.eu/GammaDoseRates.aspx

Ordu’da bulunan RESA istasyonu tarafından 22 Mayıs saat 14:00 civarında anlık olarak yüksek doz hızı(0.800 miliSv/h)  kaydı yapılmıştır ve daha sonra normal olan (0. 040 – 0.080 mikroSv/h) değerler ölçülmüştür. Ancak, bölgede bulunan diğer istasyonlarda herhangi bir yüksek doz hızına sahip radyasyon ölçülmü görülmemiştir.

Söz konusu haberlere kaynak olan EURDEP verilerinde de ölçülen yüksek değerin doğrulanmadığı belirtilmektedir. İstasyonun önceki sonraki saatlerde ki verileri ortalamalar seviyesinde olduğu görülmüştür.

Sonuç olarak anlık yüksek radyasyon doz hızının elektronik sistemlerde kaynaklanabileceği değerlendirilmektedir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Dr. Abdullah ZARARSIZ

FMO Yönetim Kurulu a

Başkan