Pazar , Ekim 20 2019
Ana sayfa / DUYURU SLIDE / BASIN AÇIKLAMASI

Ülkemizde yakalandığı söylenen Kaliforniyum muamması…

Son günlerde ülkemizin farklı illerinde emniyet güçleri tarafından yapılan operasyonlar ile fazla miktarda Kaliforniyum’un ele geçirildiğine dair haberler, yazılı ve görsel basında yer almaktadır.
Kaliforniyum doğal olmayıp ancak nükleer reaktörlerde veya hızlandırıcılarda miligram mertebesinde üretilen, kendiliğinden bölünebilen(fisyon) ve çok yüksek akılı nötron yayan bir elementi.
Kaliforniyum miligramı saniyede yaklaşık 2.300.000.000 nötron yaydığı için çok özel zırhlama yapılması gerekir(nötronları tutmak için hidrojeni fazla olan malzemeler ve çıkan gamalar ışınlarını için de kurşun ve benzeri malzeme gerekmektedir), böyle bir malzemenin piyasada dolaşıyor olması mümkün değildir.
Kilogram mertebesinde kaliforniyum yakalandı gibi haberlerin bilimsel olarak hiç bir karşılığının olmadığının belirtmek isteriz.
Yakalanan malzemelerin Türkiye Atom Enerjisi Kurumunda yapılan analizlerde organik kökenli bir madde olduğu daha sonra açıklanmıştır.
Kamuoyuna saygı ile duyurulur.
FMO Yönetim Kurulu

hakkında yeni

Burayada bakınız

D-1 Temel Bina Akustiği Sertifika Programı Gerçekleştirildi